Ens plau comunicar-vos que durant el primer trimestre de 2012 el Seminari d’Economia Crítica Taifa realitzarem els cursos “Per entendre el capitalisme actual” i “Per entendre al crisi” a les ciutats de Barcelona, Terrassa, Sabadell i Lleida. Esperem sigui del vostre interès i agraïm que  feu difusió dels actes.

Curs: Per entendre el capitalisme actual

Presentació d’una visió rigorosa i crítica dels aspectes més rellevants d’un capitalisme actual en mig d’una profunda crisi. L’objectiu del curs és analitzar l’evolució del capitalisme i les conseqüències que té pel conjunt de la societat. Intentarem esbossar el debat al voltant de les diferents alternatives que s’estan plantejant des dels moviments socials sobre com reformar/transformar la societat actual. Constarà de 7 sessions.

La societat en la que vivim: una sessió panoràmica. En aquesta sessió s’analitza la dinàmica de funcionament del capitalisme com a sistema econòmic i social. S’identifiquen els elements centrals que permeten la inserció de les persones en la nostra societat Així com les vies d’exclusió i marginació social. Queden ben definits els elements socioeconòmics estructurals que ens ajuden a comprendre el capitalisme.

Cursos del Seminari TaifaL’estructura fonamental d’explotació. S’analitza de forma assequible i rigorosa com actua el mecanisme central d’explotació capitalista a partir de la Teoria del Valor de Marx. S’assenyala el paper central del treball i el procés productiu en el capitalisme.

El sistema productiu. A partir de l’estructura de l’empresa s’analitza com funciona la producció en el capitalisme. S’estudien els diferents canvis que en els darrers anys s’han anat introduint en les formes d’organització empresarial i productives per continuar assegurant la reproducció del capitalisme.

Els límits del capitalisme. La pròpia dinàmica del capitalisme engendra profundes contradiccions en si mateixa. Aquestes poden, fins i tot, arribar a provocar greus crisis que amenacin al conjunt del sistema. No obstant, el capitalisme ha demostrat en reiterades ocasions una gran capacitat regenerativa. Analitzar aquestes contradiccions, les limitacions i els perills que suposen per a l’acumulació serà el tema principal d’aquesta sessió.

El context de la crisi actual. Una visió general de les principals fases de la crisi actual i dels esdeveniments de més recent actualitat per tal de poder analitzar en quina situació ens trobem i poder entendre quina pot ser la dinàmica del futur més immediat.

El paper i la natura de l’Estat. La intervenció pública. En aquesta sessió es treballa el paper de l’Estat en la societat capitalista com una de les institucions centrals que garanteix el procés d’acumulació. S’exposa també l’evolució de l’Estat d’acord amb la dinàmica del capitalisme en cada moment històric i en particular el rol que està tenint en la crisi actual.

Cercant sortides a la crisi. Alternatives al capitalisme. La cerca d’alternatives al capitalisme té una llarga trajectòria. En aquesta sessió s’exploraran tant experiències històriques com propostes més recents d’intents de construcció de societats alternatives amb la finalitat de poder identificar camins cap a una nova societat.

LLOCS:

BARCELONA: Seminari d’Economia Crítica Taifa.

Inscripcions: seminaritaifa@seminaritaifa.org.

El curs es realitzarà a les 19h a EcoConcern, carrer Mare de Déu del Pilar, 15, ppal.

Preu del curs: 40 € (es contempla l’opció de gratuïtat per les persones que no puguin assumir l’aportació)

Calendari:

1.- La societat en la que vivim: una sessió panoràmica. 19 de gener de 2012

2.- Cursos del Seminari TaifaL’estructura fonamental d’explotació. 26 de gener de 2012

3.- El sistema productiu. 2 de febrer de 2012

4.- Els límits del capitalisme. 9 de febrer de 2012

5.- El context de la crisi actual. 16 de febrer de 2012

6.- El paper i la natura de l’Estat. La intervenció pública. 23 de febrer de 2012

7.- Cercant sortides a la crisi. Alternatives al capitalisme. 8 de març de 2012

 

TERRASSA: GT Cultura – 15M Terrassa.

Preinscripció: Punt d’informació al Raval de Montserrat o gtterrassacultura@gmail.com. L’activitat es farà a les 19h al local de Damunt d’un Cel de Fil, al carrer Portal Nou, 9, local 9.

Calendari:

1.- La societat en la que vivim: una sessió panoràmica. 10 de gener de 2012.

2.- Cursos del Seminari TaifaL’estructura fonamental d’explotació. 17 de gener de 2012

3.- El sistema productiu. 24 de gener de 2012

4.- El paper i la natura de l’Estat. La intervenció pública. 31 de gener de 2012

5.- El context de la crisi actual. 7 de febrer de 2012

6.- Els límits del capitalisme. 14 de febrer de 2012

7.- Cercant sortides a la crisi. Alternatives al capitalisme. 21 de febrer de 2012

 

Curs: Per entendre la crisi

El capitalisme conté en la seva pròpia natura profundes contradiccions que provoquen importants crisis de manera recorrent. La crisi però és també un element imprescindible per a introduir els canvis necessaris per tal de garantir el funcionament futur del capitalisme com a sistema social hegemònic. L’objectiu del curs es centrarà en comprendre la dinàmica de la crisi en el capitalisme, així com analitzar i comprendre els elements fonamentals que conformen la crisi del capitalisme avui

Elements fonamentals per entendre el funcionament del capitalisme i les seves crisis. En aquesta sessió s’introduiran els elements essencials que ens han de permetre entendre quines són les relacions socials fonamentals i les institucions clau que regeixen el funcionament del sistema capitalista i la seva dinàmica contradictòria.

Crisi financera. Entendre els mecanismes per mitjà dels quals el capital financer s’allunya de la producció real. Expansió i explosió de la bombolla financera.

Crisi econòmica. Entendre els mecanismes que permeten la generalització de la crisi al conjunt de l’economia i analitzar les causes de la crisi des de la dinàmica de l’economia productiva.

Crisi del deute. Entendre els mecanismes pels quals l’endeutament exterior (públic, però sobretot privat) es converteix en el principal problema dels països centrals.

Del deute a les retallades. Entendre la relació entre la crisi del deute i les polítiques que s’estan duent a terme, tant al nostre país com en el conjunt dels països centrals, per tal que el cost de la crisi recaigui sobre les classes populars.

Cercant sortides a la crisi… Alternatives al capitalisme. Quina sortida a la crisi ens espera? Sortir de la crisi o sortir del capitalisme? Discussió al voltant de les perspectives de futur i de la necessitat de construir alternatives al capitalisme.

LLOCS:

SABADELL: A.A.V.V Torreguitart (Avinguda Alcalde Moix 22)

Persona de contacte: Manuel Navas (navas49@hotmail.com)

Horari del curs: 19h.

Calendari:

1.- Elements fonamentals per entendre el funcionament del capitalisme. 17 de gener de 2012

2.- Crisi financera. 24 de gener de 2012

3.- Crisi econòmica. 31 de gener de 2012

4.- Crisi del deute. 7 de febrer de 2012

5.- Del deute a les retallades. 14 de febrer de 2012

6.- Cercant sortides a la crisi… Alternatives al capitalisme. 28 de febrer de 2012

 

LLEIDA: CUP-Lleida

Inscripció prèvia: lleida@cup.cat. Preu del curs: 3€

Horari del curs: 19h.

Calendari:

1.- Elements fonamentals per entendre el funcionament del capitalisme i les crisis. 26 de gener de 2012. Ateneu Popular de Ponent (C/ Pau Claris, 10).

2.- Crisi financera. 2 de febrer de 2012. Rectorat de la UdL, Sala de Juntes de la 2a. planta

3.- Crisi econòmica. 9 de febrer de 2012. Casal Ocell Negre (C/ Sant Carles núm. 8 baixos)

4.- Crisi del deute. 16 de febrer de 2012. Rectorat de la UdL, Sala de Juntes de la 2a. planta

5.- Del deute a les retallades. 23 de febrer de 2012. CGT (Av. Catalunya 2, planta 8)

6.- Cercant sortides a la crisi… Alternatives al capitalisme. 1 de març de 2012. Ateneu Popular de Ponent (C/ Pau Claris, 10).

 

BARCELONA: Trobada Alternativa de Nou Barris (Passeig Urrutia, 125. Metro Lluchmajor) Inscripció prèvia: trobadaalternativa9barris@gmail.com.

Horari del curs: 19h.

Calendari:

1.-Elements fonamentals per entendre el funcionament del capitalisme. 14 de febrer de 2012

2.- Crisi financera i econòmica. 21 de febrer de 2012

3.- De la crisi del deute a les retallades. 28 de febrer de 2012

4.- Cercant sortides a la crisi… Alternatives al capitalisme. 6 de març de 2012