Informes
- 2017: INFORME 12. APUNTES SOBRE MARX Y NATURALEZA
través de este estudio, hemos comprobado que por medio del paradigma marxista es posible adentrarse en la reflexión acerca de las relaciones entre la naturaleza y la sociedad en sus formas esenciales de modo riguroso y profundo.
Después de nuestro trabajo, nos queda claro que en el seno del marxismo existe un tratamiento profundo de las relaciones entre la naturaleza y la sociedad y que, sin rechazar de plano otros enfoques provenientes de otros paradigmas, nos permite ahondar en esta importante problemática enriqueciéndola con la vinculación explícita entre la relación de la naturaleza, los modos de producción (los sistemas sociales) y los seres humanos.
- 2016: INFORME 11. LA DESPOSESIÓN DE LA VIDA COTIDIANASe encuentran abundantes análisis de coyuntura sobre la evolución socio-económica –¿se sale o no de la crisis?–, pero no nos parece que se le preste suficiente atención a los elementos estructurales del sistema y cómo estos afectan a la ciudadanía, especialmente a los grupos más vulnerables. Por ello, en este informe, nos proponemos explorar las líneas principales de la evolución del sistema económico en la segunda década del siglo XXI en sus elementos estructurales y, principalmente, las consecuencias en la vida de la ciudadanía de a pie respecto a cómo se está produciendo esta desposesión/reestructuración. La idea es intentar entender de qué manera la vida cotidiana es afectada por el conjunto de relaciones reales de producción, legales, políticas e ideológicas que configuran la esencia del capitalismo en general y más concretamente en su fase actual de “restauración” después de una gran crisis.
- 2014: INFORME 10. DESENTRAÑANDO LA UNIÓN EUROPEAEn las condiciones de internacionalización del mundo actual, para entender que pasa en el Estado Español es necesario observar que está pasando en la economía mundial. Además, España está desde hace casi dos décadas integrada en una unidad supranacional, la Unión Europea (UE), que tiene una gran incidencia en lo que sucede en el país. Sin embargo, en el estado español es escaso el conocimiento y el debate sobre la misma. Por ello, nos proponemos presentar aquí, siquiera muy brevemente, algunos de los aspectos que la actuación de esta institución supone, dado que consideramos que sólo así, podremos estudiar la situación y evolución de la economía del estado español.
- 2013: INFORME 09. REFLEXIONANDO SOBRE LAS ALTERNATIVASProposem reflexionar sobre les alternatives i elaborar una aproximació a pensar sobre les alternatives al capitalisme per a que cada grup o persona pugui avançar en la construcció del seu propi projecte. La intenció és oferir un bagatge de reflexions que es converteixin en un isntrument útil per als diversos grups que cerquen la transformació social i no proporciona recpetes compactes i tancades preparades per a ser adoptades. Es pretén, per damunt de tot, mostrar una manera de pensar, una metodologia, que pugui ser útil per a que cada grup o col·lectiu pugui trobar la seva ruta ea l’hora de treballar per una societat alternativa.
- 2011: INFORME 08. LA ESTRATEGIA DEL CAPITALAl començament de la crisi hi va haver força persones de bona voluntat, crítiques amb sistema capitalista, que van pensar que la crisi podria suposar un canvi important i que permetria, si més no, establir alguns controls i regulació que contribuirien a pal·liar parcialment alguns dels majors desastres que el període del capitalisme neoliberal estava causant des dels setanta. Era una esperança molt ingènua i els fets estan demostrat que, per contra, el gran capital, tant financer com industrial, està aprofitant la crisi per fer una molt profunda reestructuració del capitalisme en favor dels seus interessos, que aquesta reestructuració suposa un gravíssim deteriorament en les condicions de vida i treball de les classes populars, així com en els seus drets socials, polítics i fins i tot dels drets humans fonamentals.
- 2010: INFORME 07. LA CRISIS EN EL ESTADO ESPAÑOLAmb aquest informe volem il·lustrar l’impacte d’aquesta crisi en la població de l’estat espanyol, i especialment en el benestar integral de les classes populars. Evidentment en aquest treball no és possible tractar detalladament tots els aspectes de la crisi actual. Tampoc volem entrar en l’evolució de l’economia espanyola a més llarg termini doncs seria una tasca que desbordaria l’objectiu d’aquest treball. El que proponem és menys ambiciós però també important. Pretenem concentrar-nos i reflexar les principals conseqüuències de la crisi en la dinàmica de l’economia i el benestar de la població entre l’estiu del 2007, i el 2010.
- 2009: INFORME 06. APUNTES TEÓRICOS PARA ENTENDER LA CRISISEn els darrers trenta anys el capitalisme ha evolucionat transformant-se profundamdent. Al 2007 tots aquests canvis desembocaren en una greu crisi financera i econòmica, que afecta a tot el planeta. Ningú nega ja la seva magnitut ni les greus conseqüències d’aquesta per a les economies i la ciutadania. L’objectiu d’aquest escrit és intentar aclarir allò que s’amaga en aquest procés que anomenen crisi, analitzar i explicar les verdaderes causes de les crisis.
- 2008: INFORME 05. AUGE Y CRISIS DELA VIVIENDA EN ESPAÑAAnàlisi d’una època amb uns preus de l’habitatge sempre creixents, que impulsaven la riquesa dels propietaris d’habitatge, i de retuc arrossegaven l’economia, al mateix temps que es multiplicava la superficie construida i l’accés a l’habitatge es convertia en un dels principals problemes de la majoria d’espanyols.
- INFORME 04: HAY POBRES PORQUE HAY MUY, MUY RICOS.Anàlisi de la distribució de la renda i la riquesa a l’estat espanyol a través de l’estudi dels salaris, els beneficis empresarials, la concentració de la riquesa i la precarietat del benestar.
A més inclou un apartat sobre l’impacte dels aspectes no salarials com l’increment del cost de la vida i l’habitatge i la pèrdua de poder adquisitiu de les classes populars.
- 2006: INFORME 03: DEL PLENO EMPLEO A LA PLENA PRECARIEDADEstudi sobre el mercat de treball, que reflexa la realitat de la situació laboral del estat espanyol, incloent un marco teòrico-contextual sobre les relacions laborals a principis del S.XXI.
L’informe descriu la política d’ocupació a Espanya des dels anys setanta, analitzant l’evolució de l’ocupació, l’atur i la precarietat. També analitza la reforma laboral del 2006.
- 2005: INFORME 02. SECTOR PÚBLICO Y SISTEMA FISCALEn aquesta ocasió centrem el nostre anàlisi en el sector públic i el sistema fiscal.
Descripció del paper de l’Estat i les seves funcions d’acumulació i legitimació. Estudi sobre el sistema fiscal espanyol, llur història, les diverses reformes fiscals i els trets fonamentals del sistema actual. Anàlisi dels impostos, els beneficis fiscals, les desgravacions i el frau fiscal.
- INFORME 01: LA SITUACIÓN ACTUAL DE LA ECONOMIA ESPAÑOLAAquest primer número està dedicat a un anàlisi de la situació de l’economia espanyola a finals del 2004. Anàlisi de la situació de l’economia de l’Estat espanyol al 2004, partint del context de l’economia mundial. Valoració del sistema productiu, l’ocupació i els salaris, la distribució de la renda, els serveis socials i el benestar de la població així com el model de desenvolupament espanyol. Al final del informe s’inclou una avaluació per part de l’equip d‘economia aplicada del Seminari Taifa i un glossari dels termes usats.
On trobar-los:
Barcelona
Aldarull
C/ Torrent de l’Olla, 72.
Ateneu de les Corts
C/ Galileu, 252.
Ateneu Roig
C/ Torrent de’n Vidalet 34
08012
El Lokal
C/ de la Cera, 1.
08001
La Barraqueta
C/ Tordera 23
La Ciutat Invisible
C/ Riego 35,
La Cruïlla. Casal Independentista.
C/ Sardennya 256
La Rosa de Foc
C/ Joaquim Costa, 34
Pròleg
C/ Sant Pere més Alt, 48.
Rocaguinarda
C/ Xiprer, 13
Taifa Llibreria
C/ Verdi 12.
Veus amb veus
C/ Picalquers, 2.
Granollers
Aǹonims
C/ Miquel Ricomà, 57
Vic
Muntanya de Llibres
Carrer de Jacint Verdaguer, 31
08500