Endavant OSAN organitza, amb la participació del seminari d’economia crítica Taifa, la jornada “Contra l’Europa dels Estats i el Capital; per l’Europa dels Pobles i els Treballadors”.
Vivim temps de canvis. La sacejada que ha suposat la crisi econòmica al nostre país, les consultes populars sobre la independència, els flagrants casos de corrupció entre les èlits polítiques, culturals i empresarials i un llarg etcètera formen l’actualitat qüotidiana. Sovint els arbres, en forma d’esdeveniments de rabiosa actualitat, no ens deixen veure el bosc que formen els processos de fons que, d’una manera o altra, modelen les nostres vides. Un bosc particularment espès és Europa i el procés de construcció de la Unió Europea. Des del catalanisme polític i certs sectors d’esquerres, hi ha hagut històricament la tendència a concebre Europa i el procés de confluència europea com un element alliberador i democratitzador.
Des d’Endavant, pensem que aquesta concepció és, en el millor dels casos, ingènua i poc fonamentada en anàlisis rigoroses i, en el pitjor, clarament interessada. L’hegemonia dels plantejaments neoliberals en l’àmbit econòmic i el domini dels interessos dels estats membres a l’hora d’establir les grans línies geopolítiques fan que el projecte de la UE, lluny de ser l’idealitzat projecte alliberador i democratitzador, sigui una baula clau de la cadena que ens té subjugats com a poble i com a classe. Coincidint amb l’arrencada de la presidència espanyola de la UE i amb la cimera de Ministres de Treball de la UE que es celebararà a Barcelona el 28 i 29 de Gener , des d’Endavant Barcelona organitzarem un acte el dissabte dia 23 de gener sota el títol:
“*Contra l’Europa dels Estats i el Capital; per l’Europa dels Pobles i els Treballadors*”
a l’Espai Jove de Gràcia (c/ Gran de Gràcia 190 – 192).
L’objectiu d’aquest acte és doble. Per una banda, pretenem oferir una visió rigorosa del impacte de les polítiques econòmiques i geopolítiques implementades sota l’auspici de les diferents institucions que composen la Unió Europea, amb especial atenció a les conseqüències per a les aspiracions nacionals dels pobles sense estat i dels treballadors europeus. I, per altra banda, pretenem donar veu i oferir un marc de debat i intercanvi d’idees a moviments revolucionaris de pobles sense estat de l’àmbit europeu, amb l’ojectiu d’avançar en l’articulació de polítiques que ens permetin fer front als reptes que, com a poble i com a classe, ens planteja la UE.
L’acte constarà de dues sessions que articularan aquests dos eixos.
* 11:30h del matí comptarem amb Jordi Torrents (Sociòleg i militant d’Endavant), Miren Etxezarreta (professora emèrita d’economia de la UAB i memebre del col·lectiu Taifa) i amb Carlos Taibo professor de ciència política de la UAM), que exploraran les claus per a entendre l’organització econòmica i geopolítica de la Unió Europea.
* 18h Taula rodona composada per Jone Goirizelaia d’Euskal Herria (Esquerra Abertzale), Bill Bonnard d’Escòcia (exparlamentari de l’Scottish Socialist Party), Joan Felip Joulia d’Occitània (Libertat) i un militant de l’esquerra independentista dels Països Catalans (Endavant). L’objectiu és discutir i posar en comú plantejaments polítics generals i experiències de lluita concretes que contribueixin, per una banda, a fer front a l’Europa dels estats i el capital i, per l’altra, a construir els fonaments de l’Europa dels pobles i els treballadors.
Més informació: Endavant