El Vendrell serà, demà, l’escenari de la desena edició de la Jornada Gresol, que un any mes tornarà exercir de punt de trobada de l’empresariat de la demarcació de Tarragona per analitzar i reflexionar al voltant de la situació econòmica que ens afecta. Sota el títol “L’empresari: instrument de la reactivació econòmica”, primeres espasses del món de la política, l’empresa, els sindicats i el coneixement debatran sobre el moment que passa la nostra economia. El president de la Generalitat, Artur Mas, el candidat del PP a les properes Eleccions Generals, Mariano Rajoy, i el de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, seran les figures més destacades de l’edició d’enguany.

Serà precisament el president del govern català, Artur Mas, qui inaugurarà a 1/4 de 10 del matí la jornada a l’Auditori Pau Casals. Ho farà acompanyat d’Antoni Pont, president de la Fundació Gresol, organitzadora del certamen, d’Albert Abelló, president de la Cambra de Comerç de Tarragona, i de l’alcalde del Vendrell, Benet Jané.

La jornada seguirà, a les 10 del matí, amb una primera taula de treball sobre factors de competitivitat empresarial. La sessió, moderada pel reconegut catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona, Germà Bel, reunirà en un mateix debat el president d’Abertis, Salvador Alemany; el Director Executiu i economista en cap de La Caixa, Jordi Gual; el director d’Agbar Catalunya, Albert Martínez; i el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira.

A les 12 del migdia serà el torn de patronals i sindicats, que debatran sobre els drets i deures laborals en temps de crisi. Hi participaran Joan Carles Gallego, Secretari General de CCOO a Catalunya; Josep Maria Álvarez, Secretari General d’UGT a Catalunya; Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, i Josep González, president de PIMEC. El conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Francesc Xavier Mena, actuarà de moderador.

La jornada seguirà a les 2 del migdia al pavelló esportiu de Coma-ruga amb un vermut-col·loqui amb el candidat del PP Mariano Rajoy i que estarà moderat pel president de la Fundació Gresol, Antoni Pont. Després de dinar, a 2/4 de 5 de la tarda, un nou col·loqui tindrà com a protagonista el president d’UDC de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, que serà conduit per Miquel Valls, president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya.

La cloenda de la jornada, a 2/4 de 6 de la tarda, anirà a càrrec de Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona.

Mobilització contra la celebració de la jornada

Diferents col·lectius de la comarca han programat per demà, dijous, i divendres mobilitzacions i diferents activitats alternatives a la jornada. Es tracta de la CUP del Vendrell, l’Assemblea d’Indignats del Baix Penedès, l’Assemblea de Joves de Calafell, el Col·lectiu la Trinxera, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca del Baix Penedès, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Garraf i la CGT del Baix Penedès. Consideren que la Jornada Gresol “comptarà amb representants d’aquells i aquelles que han provocat l’actual crisi, d’aquells i aquelles que defensen els interessos d’uns pocs per sobre dels de la majoria, retallant de forma continuada drets essencials als treballadors”.

És per això que al llarg del dijous i divendres s’ha convocat una acampada de protesta al port de Coma-ruga, a la plaça Germans Trillas. Al mateix punt també s’organitzaran activitats alternatives. Aquestes començaran a les 7 de la tarda de dijous amb una taula-debat sobre les retallades sanitàries a Catalunya. Continuaran, a les 8 del vespre, amb una xerrada a càrrec d’Unitat Contra el Feixisme i Racisme. Per a les 9 del vespre s’ha programat una altra xerrada a càrrec d’Enric Duran, un activista vilanoví, molt implicat en la “Consulta per l’abolició del deute extern” (1999/2000), el “Moviment de Resistència Global” (2000/2002), la “Campanya contra el Banc Mundial” (2001) i la “Campanya contra l’Europa del Capital” (2002). Els actes programats per dijous clouran a les 10 de la nit amb la celebració d’una assemblea general.

Ja diumenge, a les 12 del migdia, s’iniciarà una manifestació sota el lema “contra el monòleg del poder, el poble parla!” que s’iniciarà a la mateixa zona d’acampada. El darrer dels actes programats serà una xerrada sobre economia crítica, a càrrec de membres del Seminari Taifa, que tindrà lloc a les 5 de la tarda.

Font: La fura