El passat dimecres dia 9 de novembre, va tenir lloc a la Casa de Cultura d’Abrera, la primera sessió del Curs d’Economia per a Tothom “Per entendre la crisi”, organitzat per Esquerra Unida-Izquierda Unida (EU-IU) i impartit pel Seminari d’Economia Crítica Taifa. Aquest Seminari està format per un conjunt de persones, provinents majoritàriament de les facultats d’economia, com a un grup d’estudi de l’economia des de una perspectiva crítica contra el pensament econòmic predominant.

L’acte, gratuït i obert a tothom, va començar a les 19:30h i es va estendre fins a les 21:00h. Aquest curs està programat pels dimecres 9, 16, 23 i 30 de novembre i 14 i 21 de desembre. I, com va explicar una representant d’EU-IU, Esther Jurado, respon a la voluntat d’oferir un bagatge de coneixements sobre la crisi que permeti als assistents poder desmuntar el discurs dominant que defineix les retallades com inevitables.

El ponent en aquesta primera sessió, Jose Iglesias, economista membre de Taifa i director de la revista Cuadernos Renta Básica, va explicar els elements fonamentals per entendre el funcionament del capitalisme, recuperant els conceptes de lluita de classes i qüestionant el paper de la propietat privada com a base d’un sistema capitalista intrínsecament injust i desigual.

Finalment, la sessió va finalitzar amb un torn obert de paraula per part dels participants, al voltant d’una trentena, on es van posar sobre la taula la necessitat de la integritat dels militant d’esquerres, el paper dels mitjans de comunicació en la reproducció de la ideologia dominant o el valor real dels articles de la Constitució Espanyola.

La sessió del pròxim 16 de novembre tractarà sobre la crisi financera i la expansió i explosió de la bombolla.

Font: EUiA Abrera