Crònica de l’acte realitzada per Jaume Garcia i publicada al Reus Digital

“La crisi del capitalisme neix dels salaris baixos”

L’economista crític Josep Manel Busqueta afirma que l’actual crisi és inèdita en la història del sistema

Jaume Garcia Cardoner. Reus Digital. 10 de desembre de 2008

Cada cop hi ha més públic en els actes que es convoquen a Reus contra la crisi i contra el model econòmic neoliberal. Les coses rutllen a favor dels moviments de protesta, com el que està començant a protagonitzar l’Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes de Reus. Dimecres al vespre organitzaven una conferència amb un economista que darrerament s’està prodigant en actes públics a les nostres comarques: Josep Manel Busqueta.

Prop d’un centenar de persones es va reunir a la sala d’actes del Centre de Lectura la nit de dimecres per donar fer d’un discurs contundent contra l’especulació bancària, financera i immobiliària que ha originat l’actual crisi, per escoltar-ho en boca d’un membre del col·lectiu crític ’Taifa’.

Defensant la intervenció pública -“que no vol dir estatal”- del sector productiu i apostant per un model que superi el capitalisme, Busqueta va situar en “el descens brutal dels salaris” la causa de la paorosa crisi que estem començant a patir.

“Sempre que el capitalisme ha patit una crisi, aquesta li ha servit per superar-se”, va començar la seva conferència. I és per això que creu que el G-20 s’està plantejant d’aquesta manera salvar el capitalisme de l’actual batzegada: refundant-lo, rebutjant el que li és negatiu i concentrant més poder econòmic en menys mans.

Per Busqueta no són les ’subprime’ ni la crisi financera l’origen de la crisi, sinó la contradicció interna del capitalisme, que rau en el fet que perquè un particular pugui obtenir benefici, ho ha de fer a costa d’altres. El factor determinant de la crisi s’ha produït “quan els treballadors no han pogut fer front als deutes” hipotecaris perquè el descens continuat del seu salari s’ha sumat a l’ascens dels tipus d’interès. I el que ho ha fet esclatar tot ha estat la bombolla financera, la revalorització sense fonament d’empreses i productes.

Què passarà ara, segons l’economista? “Som en una situació desconeguda en la que s’hi afegeix el col·lapse ecològic i el col·lapse social. La riquesa no s’ha sabut repartir”. La conclusió terminal: “El capitalisme és insostenible a nivell social, econòmic i ecològic”. Posar fre al neoliberalisme i plantejar una economia participativa i controlada des de l’esfera pública són diverses de les línies de pensament de Busqueta i el seu equip, que no plantegen un corpus teòric clos.

La conferència d’ahir suposa continuar amb les activitats públiques per part de l’Assemblea de Ciutadans, que està fent campanya d’adhesions per a endegar noves mobilitzacions.

Font: www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=3918

Via: CGT