Informe 10: Desentranyant la Unió Europea – Avançament


La gestió de la crisi per part dels governs ha perseguit des del primer moment el rescat dels capitals privats, sobretot del sector bancari, a costa dels contribuents i el deteriorament de les condicions de la població treballadora. El recolzament incondicional dels governs ha fet vàlida la idea de la privatització dels beneficis i la socialització de les pèrdues. A l’Estat espanyol el deute públic s’ha disparat fins nivells rècord –94% del PIB el gener de 2014–. El cost que això acabarà suposant és encara incalculable, però es pot aproximar entre els 125.000 i els 250.000 milions d’euros, entre les ajudes inicials del FAAF, el FROB, etc. i el posterior pla per rescatar la banca espanyola a través de l’anomenada línia de crèdit oberta per la UE. El deute s’ha convertit en un mecanisme de distribució de la riquesa de pobres a rics, doncs els diners dels contribuents, aportat d’una manera u altra pel treball, es drena cap als capitals financers a través del pagament d’interessos del deute. Un deute que es prolonga en el temps i que pel seu volum serà impagable, que ha forçat els Estat endeutats a recórrer a les ajudes de la UE que les ha concedit imposant severes i cruels condicions.


Desentranyant la Unió Europea – Avançament
Seminari d’economia crítica Taifa
Francesc Bayo, Jordi Berbis, Sergi Cutillas, Miren Etxezarreta, Francisco Ferrer, Ivan Gordillo, Elena Idoate, José Igleasias Fernández, Joan Junyent, Aurelia Mañé, Ramon Ribera i Vicky Soldevila.
Seminari d’economia crítica Taifa
Informes de economía
10A
25/04/2014
2014
Barcelona
38
Català
Seminari d’economia crítica Taifa (2014). Desentranyant la Unió Europea – Avançament. http://informes.seminaritaifa.org/informe-10A-CA/