Alternatives al capitalisme: l’autogestió a debat

Alternatives al capitalisme: l’autogestió a debat

Al llarg del mes d’abril, en el marc del centenari de la CNT-AIT (1910-2010), es celebraran a Barcelona unes jornades titulades “Alternatives al capitalisme: l’autogestió a debat”. Aquestes jornades es desenvoluparan durant el mes d’abril de 2010. Els continguts s’estructuraran en tres blocs de ponències, un teòric, un altre històric i un altre més ampli, de caràcter actual.


DIVENDRES 9 D’ABRIL. Sistema capitalista: explotació, conflicte i destrucció.

– 16:00. Presentació de les jornades. CNT Barcelona.

– 16:15. On estem en la crisi?. Miren Etxezarreta. Economista, professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant 35 anys i membre del Seminari d’economia crítica TAIFA.

– 17:30. El capitalisme avui: crisi o enfonsament? Algunes consideracions. Toni Castells. Economista.

– 18:45. Propostes anarcosindicalistes davant la crisi econòmica. Gaspar Fuster. Professor d’Economia a Secundària i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió – ICEA.

– 20:00. Debat general i conclusions.

Lloc: Pati Manning – Auditori. C/ Montalegre, 7 ( L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

DISSABTE 10 D’ABRIL MATÍ.

Estudis sobre autogestió i models de socialisme i comunisme llibertari (I).

– 10:00. Socialisme i comunisme llibertari en el pensament econòmic fins a 1939. Lluís Rodríguez Algans. Economista i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió ICEA.

– 11:15. Autogestió, un debat actual: planificació participativa o reconceptualització del mercat. Endika Alabort Amundarain. Professor d’Economia a la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea i membre d’ Ekonomia Zientzia eta Autogestioaren Institutua – ICEA.

– 12:30. Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió: estudi i suport tècnic per a l’autogestió generalitzada. Membres d’ICEA.

– 13:45. Debat general i conclusions.

Lloc: CCCB- Aula 1. C/ Montalegre 5. ( L3 Catalunya ó L1 i L2 Universitat)

DISSABTE 10 D’ABRIL TARDA.

Estudis sobre autogestió i models de socialisme i comunisme llibertari (II).

– 16:00. Economia de la llibertat: creació d’una vida plena per tots (es comptarà amb traducció simultània). Jon Bekken. Membre del col·lectiu editorial d’Anarcho-Syndicalist Review, Ex Secretari General-Tresorer d’Industrial Workers of the World.

– 17:15. La Democràcia Inclusiva com a projecte polític per a una nova síntesis llibertària: fonaments i proposta de estructura social i transició (es comptarà amb traducció simultània). Takis Fotopoulos. Filòsof polític i ex catedràtic d’Economía de la Universitat North London (Regne Unit) on va ensenyar Economía Política durant 20 anys. Ha estat editor de la revista teòrica Democracy & Nature, The International Journal of Inclusive Democracy des de 1992 i fundador del moviment de Democràcia Inclusiva.

– 18:30. Planificació anarquista per a les economies del segle XXI: una proposta (es comptarà amb traducció simultània). Robin Hahnel. Professor Emèrit de l’American University, on va ensenyar Economia Política durant 33 anys. Actualment és Professor Visitant a la Portland State University. Creador amb Michael Albert del model econòmic denominat Participatory Economics, PARECON (Economia Participativa).

– 19:45. Debat general i conclusions.

Lloc: CCCB- Aula 1. C/ Montalegre 5. ( L3 Catalunya ó L1 i L2 Universitat)

DIVENDRES 16 D’ABRIL.

Col·lectivitzacions anarquistes durant la Guerra Civil espanyola 1936-1939 (I).

– 16:00. Antecedents històrics i aspectes socials de la Guerra Civil. Paco Madrid. Historiador.

– 17:15. De cara contra l’Estat: la revolució de 1936 i el col·lectivisme agrari a Catalunya. Marciano Cárdaba. Historiador. Investigador dels factors socials, econòmics i polítics de les col·lectivitzacions agràries a Catalunya (1936-1939)

– 18:30. Les transformacions col·lectivistes en la indústria i els serveis de Catalunya (1936-1939). Toni Castells. Historiador.

– 19:45. Debat general i conclusions.

Lugar: Pati Manning – Auditori. C/ Montalegre, 7 ( L-3: Catalunya ó L-1 i L-2 Universitat).

DISSABTE 17 D’ABRIL MATÍ.

Col·lectivitzacions anarquistes durant la Guerra Civil espanyola 1936-1939 (II).

– 10:00. Les col·lectivitzacions agrícoles a Aragó (1936-1939) entre revolució i reacció. Walther L. Bernecker. Catedràtic d’Història a la Universitat Erlangen-Nürnberg d’Alemanya.

– 11:15. Cop d’estat, guerra i transformacions socials a Andalusia i Castella (1936-1939). José Luis Gutiérrez Molina. Historiador. Investigador en història social contemporània, especialment la d’Andalusia.

– 12:30. Col·lectivitats al País Valencià. Acabant amb els tòpics típics. Manuel Vicent. Historiador i arxiver.

– 13:45. Debat general i conclusions.

Lloc: Centre Cívic Barceloneta – Sala d’Actes C/ Conreria, 1-9 ( L-4: Barceloneta).

DISSABTE 17 D’ABRIL TARDA.

Iugoslàvia 1950-1990.

– 16:00. El desenvolupament desigual com a límit dels processos d’autogestió. El cas Iugoslau. Ramon Franquesa. Professor d’Economia Mundial a la Universitat de Barcelona (UB). Investigador en gestió de recursos naturals renovables i en Economia Social i processos d’organització econòmica no capitalistes.

– 17:15. L’autogestió iugoslava i les restriccions imposades pel pla, el mercat i el partit únic: és la supressió de les institucions la solució? (es comptarà amb traducció simultània). Catherine Samary. Professora i investigadora experta en les transformacions iugoslaves i d’Europa de l’Est; activista a diverses xarxes internacionalistes.

– 18:30. L’autogestió iugoslava. Una perspectiva anarquista (es comptarà amb traducció simultània). Andrej Grubacic. Historiador i Sociòleg anarquista. Investigador en temes d’anarquisme i d’història dels Balcans. Membre d’Industrial Workers of the World.

– 19:45. Debat general i conclusions.

Lloc: Centre Cívic Barceloneta – Sala d’Actes C/ Conreria, 1-9 ( L-4: Barceloneta).

DIMARTS 20 D’ABRIL.

Models organitzatius com a alternativa al capitalisme: anarquisme i anarcosindicalisme.

– 16:00. CNT: sindicalisme per a la transformació social. Genís Ferrero. Membre de CNT Barcelona.

– 17:15. Organitzacions llibertàries: Federació Anarquista Ibèrica (FAI), Federació Ibèrica de Joventuts Anarquistes (FIJA), Federació d’Estudiants Llibertaris (FEL).

-18:45. Federació Anarquista Uruguaia. Anarquisme especifista, acció directa anarquista: per la construcció del Poder Popular. Mario Remedios. Secretari de Relacions de la FAU. Militant de l’Ateneu Germinal al barri Vila Colón (Montevideo).

– 20:00. Debat general i conclusions.

Lloc: Centre Cívic Drassanes, Sala d’Actes. C/ Nou de la Rambla 43 ( L3 Drassanes, Liceu o Paral·lel)

DIMECRES 21 D’ABRIL.

Models organitzatius com a alternativa al capitalisme: cooperativisme i municipalisme.

– 16:00. L’economia solidària, embrió d’una nova economia? Jordi García Jané. Cooperativista, docent i escriptor sobre temes relacionats amb l’economia solidària i les alternatives socials en general.

– 17:15. Cooperatives: producció, finances i consum. Mol-Matric, Coop57 i Germinal.

– 18:45. Municipi llibertari en el camí de l’autogestió. Manel Aisa. Historiador. Assemblea del Barri de Sants. Mireia Roselló.

– 20:00. Debat general i conclusions.

Lloc: Centre Cívic Drassanes, Sala d’Actes. C/ Nou de la Rambla 43 ( L3 Drassanes, Liceu o Paral·lel)

DIJOUS 22 D’ABRIL.

Models organitzatius com a alternativa al capitalisme: anarquisme, cultura i moviments socials.

– 16:00. Ocupacions d’habitatges i centres socials. Jesús Rodríguez. Activista del moviment okupa.

– 17:15. Ateneus Llibertaris: Ateneu Enciclopèdic Popular i Ateneu Llibertari de Sants. Xavier Oller, historiador i Soci@s.

– 18:45. Centres d’Estudis Llibertaris: Fundació d’Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes (Barcelona), Centre d’Estudis Llibertaris Federica Montseny (Badalona), Centre d’Estudis Llibertaris Francesc Sàbat (Terrassa), Fundació Anselmo Lorenzo (Madrid). Soci@s.

– 20:00. Debat general i conclusions.

Lloc: Centre Cívic Drassanes, Sala d’Actes. C/ Nou de la Rambla 43 ( L3 Drassanes, Liceu o Paral·lel)

DISSABTE 24 D’ABRIL MATÍ.

Experiències actuals (I): Moviments socials a Amèrica Llatina, Chiapas i Brasil.

– 10:00. Moviments socials a Amèrica Llatina: amb el progressisme hem topat. Raúl Zibechi. Pensador-activista, docent i investigador en moviments socials, periodista i analista internacional de la Jornada (Mèxic) i Brecha (Uruguai).

– 11:15. La rebel·lió indígena de Chiapas. Comitè de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista.

– 12:30. Moviment Sense Terra de Brasil: la lluita per la terra, la Reforma Agrària i una societat més justa. Maria Carballo. Antropòloga i membre del Comitè de Suport al MST de Barcelona des de l’any 1996.

– 13:45. Debat general i conclusions.

Lloc: CCCB- Aula 2. C/ Montalegre 5. ( L3 Catalunya ó L1 i L2 Universitat)

DISSABTE 24 D’ABRIL TARDA.

Experiències actuals (II): Argentina, Veneçuela i Grècia.

– 16:00. De la crisi a l’autogestió: orígens i perspectives de la recuperació d’empreses a Argentina. Luis Buendía. Economista, investigador pre doctoral de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), i membre de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió – ICEA.

– 17:15. Imperialisme, reforma social, poder popular a Veneçuela. Luis Baños. Militant llibertari actiu en processos d’organització, formació i lluita popular en el mitjà rural i la ciutat. Historiador i integrant de l’Institut de Ciències Econòmiques i de l’Autogestió – ICEA.

– 18:30. Rastrejant l’antagonisme social i el moviment anarquista-antiautoritari a Grècia. Companys anarquistes de Grècia.

– 19:45. Debat general i conclusions.

– 20:15. Tancament de les jornades. CNT Barcelona.

Lloc: CCCB- Aula 2. C/ Montalegre 5. ( L3 Catalunya ó L1 i L2 Universitat)