L’economista del Seminario Taifa, Francisco Ferrer, aproparà aquesta tarda el món financer i l’actual sistema econòmic a la gent gran de Cerdanyola. Ferrer ampliarà l’explicació que el passat mes de juny va oferir al mateix Ateneu sota el títol La gent gran davant la crisi, convidat pel programa de Gent Gran Activa de la Secció de Drets Civils de l’Ajuntament de Cerdanyola. La xerrada començarà a les 19 a la sala 6 de l’Ateneu.

Francisco Ferrer durant la xerrada del mes de juny

Francisco Ferrer durant la xerrada del mes de juny

L’economista Francisco Ferrer, del Seminari Taifa, aportarà aquesta tarda a l’Ateneu algunes nocions bàsiques per entendre el sistema capitalista i l’actual situació de crisi econòmica. Segons l’especialista, estem passant per diverses crisis, la financera, la immobiliària i la de la construcció, entre d’altres. Totes elles s’alimenten entre sí i fan que l’actual moment sigui crític.

Per a entendre com s’ha pogut arribar a aquesta situació és imprescindible conèixer com el capital financer s’ha anat fent cada cop més fort, fins i tot més fort que el capital industrial, i ha acabat sent el que mana al món.

Segons l’economista, en aquest sistema financer s’ha estat creant, a través dels crèdits bancaris, els fons d’inversions i la pròpia borsa, entre d’altres, una gran quantitat de diners ficticis que no estan emparats en una riquesa real. Així, el sistema s’ha basat només en la confiança de que tothom paga, retorna els diners prestats i inverteix. Segons Ferrer, quan aquesta cadena es trenca s’arriba a situacions com l’actual.

Francisco Ferrer assegura que els guanys financers depenen només dels salaris dels treballadors i dels beneficis de les empreses, és a dir, de l’economia productiva. Al voltant d’aquesta economia s’ha constituït tot un entramat financer que inclou caixes, bancs, el mercat de divises, els fons d’inversions i també, entre d’altres, els paradisos fiscals; tots el que, segons Ferrer, especulen per continuar pujant i guanyant cada cop més diners que no deixen de ser ficticis.

Un sistema basat en la confiança

Tota aquesta economia inexistent ha anat creixent i, de cop, ha desaparegut en gran part ja que el sistema de confiança s’ha trencat. La crisi, per a Ferrer, esclata en el moment en el que els sous dels treballadors no són suficients per fer front a les despeses ordinàries ni per pagar els crèdits i deutes amb les entitats financeres. En el moment en que comencen els impagaments els sistema acaba molt malmès.

L’economista aprofundirà aquesta tarda molt més en els motius i l’esclat de la crisi econòmica amb una explicació entenedora i accessible per a la gent gran del municipi.

El Programa de Gent Gran Activa de la regidoria de Drets Civils organitza, amb la col·laboració de la Universitat a l’Abast, aquesta xerrada que tindrà lloc a la sala 6 de l’Ateneu Municipal a les 19h.

Font: Cerdanyola.info