Ivan Gordillo

Dissabte passat (14.02.2009) El Periodico de Catalunya entrevista Ivan Gordillo, membre del Seminari Taifa arran del col.loqui “capitalisme vs. ecologia” organitzat per la Fundació Pere Ardiaca.

Ivan Gordillo

Ivan Gordillo

Entrevista original: Iván Gordillo: “El capitalisme no pot deixar de créixer. Cal canviar de sistema”
Còpia local (a continuació):

Iván Gordillo: “El capitalisme no pot deixar de créixer. Cal canviar de sistema”

Foto: FRANCESC CASALS
Entrevista: SONIA GARCÍA GARCÍA

COL.LOQUI ‘CAPITALISME VS ECOLOGIA’.
Fundació Pere Ardiaca.
A les 11.00 hores.
Portal de l’Àngel, 42.
Entrada lliure.

Iván Gordillo és membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, on, juntament amb catedràtics, estudiants i líders de moviments socials, manté una visió crítica de l’economia. Avui participa en el col.loqui Capitalisme vs Ecologia, que organitza la Fundació Pere Ardiaca i moderarà Sandro Maccarrone.

¿És pura coincidència la crisi econòmica mundial i la crisi mediambiental?
–Són qüestions molt àmplies. El cert és que hi ha d’haver uns límits ecològics al desenvolupament capitalista. No és possible extreure recursos naturals de forma infinita.

¿Què explicarà del capitalisme?
–El capitalisme està altament concentrat i jerarquitzat. Té un centre dominant i depredador i una perifèria espoliada.

¿I de l’ecologia?
–L’economia ortodoxa capitalista no ha tingut en compte els límits eco- lògics. I per poder mantenir els seus índexs de desenvolupament, països com els EUA necessitarien explotar unes cinc vegades més del seu territori. És a dir, d’acord amb aquest creixement, el món necessitaria cinc planetes més per poder sobreviure.

Un sistema depredador, és clar.
–És una espiral: l’acumulació del capital obliga a invertir i guanyar, i aquests guanys invertir-los i guanyar encara més. El capitalisme ha superat les fronteres: inverteix en qualsevol part del món, és el predomini de les empreses multinacionals i de la competència.

¿I l’energia s’acaba?
–Una de les característiques del sistema capitalista és que l’acumulació està basada en el creixement, i aquest, en l’energia fòssil barata: el petroli. I com a recurs renovable arribarà al seu límit d’extracció.

Però els grans danys ambientals són irreversibles.
–S’han proposat indicadors per intentar integrar els danys ecològics a l’evolució de l’economia i s’ha observat que estem consumint combustibles fòssils a un ritme 100.000 vegades superior al ritme de formació.

¿S’ha de frenar el creixement?
–El capitalisme no pot deixar de créixer, és una fal.làcia. Cal canviar de sistema.

¿Quin sistema proposa?
–Un sistema socioeconòmic en què la propietat col.lectiva dels mitjans de producció permeti un accés democràtic tant a la satisfacció de necessitats com a la decisió sobre què produir, segons les limitacions ecològiques.

Això seria un retrocés.
–Ens fan por les paraules, però el socialisme és un sistema del qual ja se’n parlava fa més de 200 anys i els fets li donen la raó i ho hem de dir.